En ole mikään superleipuri, itse asiassa olen ehkä
supersurkea leipuri. Mutta nämä onnistuvat aina. Salaisuus lie toisen
kohottamisen tavassa – enpähän kolhi sämpylöitä mihinkään ja siten tarjoa
lässähtäneitä ja koppuroita ”sämpylöitä”. Jokainen vaivatkoon taikinan
tavallaan, itse käytän sähkövatkaimen taikinakoukkuja lähes loppuun saakka. Alkuperäinen ohje on ollut Valiolta, mutta
olen muokannut tätä valmistustavan, jauhojen ja kohottamisen suhteen. Ja
hiivan, suomalaisohjeissa on turhan paljon hiivaa. Niin ja enpä minä näitä ole
voidellutkaan. Ohjeessani on karkeita sämpyläjauhoja, jos käytät perusvehnäjauhoja,
riittänee niitä n. 9dl. Mainittakoon vielä, että pakastaminen sopii näille
erinomaisesti, maku tuntuu jopa syvenevän ja huoneenlämmössä sämpylät sulavat
nopeasti halkaistaviksi ja uunissa/pannulla lämmitettäviksi. Kerralla saa siis
useamman kerran sämpylät, eikä paluuta valmishöttöihin ole.
3dl maitoa
3tl kuivahiivaa
2rkl sokeria
2 munaa
3rkl voita
n. 11 dl karkeita sämpyläjauhoja
3tl suolaa
3tl kuivahiivaa
2rkl sokeria
2 munaa
3rkl voita
n. 11 dl karkeita sämpyläjauhoja
3tl suolaa
Lämmitä maito 40–42 asteiseksi, sulata voi. Sotke kulhossa
maito, voi, munat, sokeri, suola. Sekoita kuivahiiva ensimmäiseen pariin desiin
jauhoja, vatkaa nesteeseen kunnolla. Lisää jauhoja pikkuhiljaa, niin että
vaivaamisaika on vähintään kymmenen minuuttia. Taikinan tulee olla kimmoisa, ei
liian ”tiukka”. Anna kohota tunti
liinalla peitettynä ja vedottomassa paikassa, esim. mikrossa (luukku kiinni,
käynnistämättä…).
Vaivaa taikinaa pöydällä, tee kahdeksan kököä. Pyörittele
kököt kämmenpohjalla palloiksi, paina kevyesti littanammiksi, jotta sämpylä on
tasainen ja pinta-alaltaan reilusti korkeutta suurempi. Nostele sämpylät
uunipellille, laita pelti kylmään uuniin. Anna kohota uunissa 15-30min.
Lykkää uuni lämpenemään 200 asteeseen. Paistoaika on
15-20min (kiertoilmauunissa), uunin lämpenemisajasta toki riippuen. Käytännössä
uunin lämmettyä menee ainakin 10min.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti