perjantai 8. marraskuuta 2013

Hampurilaissämpylät


En ole mikään superleipuri, itse asiassa olen ehkä supersurkea leipuri. Mutta nämä onnistuvat aina. Salaisuus lie toisen kohottamisen tavassa – enpähän kolhi sämpylöitä mihinkään ja siten tarjoa lässähtäneitä ja koppuroita ”sämpylöitä”. Jokainen vaivatkoon taikinan tavallaan, itse käytän sähkövatkaimen taikinakoukkuja lähes loppuun saakka.  Alkuperäinen ohje on ollut Valiolta, mutta olen muokannut tätä valmistustavan, jauhojen ja kohottamisen suhteen. Ja hiivan, suomalaisohjeissa on turhan paljon hiivaa. Niin ja enpä minä näitä ole voidellutkaan. Ohjeessani on karkeita sämpyläjauhoja, jos käytät perusvehnäjauhoja, riittänee niitä n. 9dl. Mainittakoon vielä, että pakastaminen sopii näille erinomaisesti, maku tuntuu jopa syvenevän ja huoneenlämmössä sämpylät sulavat nopeasti halkaistaviksi ja uunissa/pannulla lämmitettäviksi. Kerralla saa siis useamman kerran sämpylät, eikä paluuta valmishöttöihin ole.

3dl maitoa
3tl kuivahiivaa
2rkl sokeria
2 munaa
3rkl voita
n. 11 dl karkeita sämpyläjauhoja
3tl suolaa

Lämmitä maito 40–42 asteiseksi, sulata voi. Sotke kulhossa maito, voi, munat, sokeri, suola. Sekoita kuivahiiva ensimmäiseen pariin desiin jauhoja, vatkaa nesteeseen kunnolla. Lisää jauhoja pikkuhiljaa, niin että vaivaamisaika on vähintään kymmenen minuuttia. Taikinan tulee olla kimmoisa, ei liian ”tiukka”.  Anna kohota tunti liinalla peitettynä ja vedottomassa paikassa, esim. mikrossa (luukku kiinni, käynnistämättä…).

Vaivaa taikinaa pöydällä, tee kahdeksan kököä. Pyörittele kököt kämmenpohjalla palloiksi, paina kevyesti littanammiksi, jotta sämpylä on tasainen ja pinta-alaltaan reilusti korkeutta suurempi. Nostele sämpylät uunipellille, laita pelti kylmään uuniin. Anna kohota uunissa 15-30min.

Lykkää uuni lämpenemään 200 asteeseen. Paistoaika on 15-20min (kiertoilmauunissa), uunin lämpenemisajasta toki riippuen. Käytännössä uunin lämmettyä menee ainakin 10min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti