Järjestimme
ystäville keväisen parsabuffan. Sattuipa niin somasti, että sää oli toukokuun
lauantaiksi varsin lämmin, suorastaan tukalan kuuma. Tämä aiheutti osaltaan
jännitystä – miten saada kaikki samaan aikaan ulos tarjolle, jottei mikään kylmä
ehdi lämmetä sekä pilaantua (kylmäkallet alle) tai vastaavasti lämpimät jäähtyä
ja siten kasvattaa omaa bakteeritoimintaa. Mutta ulkona oli kuitenkin mukava syödä, harvoin sitä toukokuussa pääsee ystäväporukalla kotiterassille koivun siitepölyä ihmettelemään.
Vieraiden nauttiessa
peribrittiläistä Pimms-juomasekoitusta aperitiiviksi ja yhden alle 3-vuotiaan
vieraan ottaessa aperitiiviuimasessiot lastenaltaassa, viimeisteli ehtoinen
emäntä tapansa mukaan myöhässä tarjottavia esiin. Periaatteessa suunnitelmani
ovat aina toimivia – ruuat mietin niin, että voin tehdä mahdollisimman paljon
etukäteen, osan jo edellisiltana, mutta jotenkin sitä silti onnistuu
hidastelemaan ja unohtelemaan jotakin. Tällä kertaa unohdin tehdä hollandaisen
alkuosan etukäteen. Hämmennystä aiheutti myös uusi, erillinen induktiolevymme, jonka led-näyttö ei auringonpaisteessa paljoa informoinut. Ja olipa parsakattilamme lopulta halkaisijaltaan sentin verran liian pieni keittolevylle. Kaiken sähläyksen jälkeen saimme kuitenkin sapuskat tarjolle ja nälkäiset vatsat täytettyä.
Olen osan
parsabuffan ohjeista kirjoittanut erillisiin postauksiin, osa tuli tehtyä niin
summamutikalla, että ne ovat alla vain lyhyinä esittelyinä. Aikuisia ruokailijoita
oli seitsemän ja ruuat olivat melko hyvin mitoitettu. Mikään ei loppunut kesken,
mutta mitään ei jäänyt ihan liikaa yli. Valkoista parsaa oli kaiken kaikkiaan 6
punttia, eli 3 kg:a, joista n. 40kpl oli keitettynä tarjolla.
Juomana oli vichyn
lisäksi alkukeitolle italialaista roseeta ja parsoille itävaltalaista riesling & grüner veltliner sekoitusta sekä saksalaista spätburgunderia. Varsinkin
kevyt punaviini toimi erinomaisesti. Valkkarin olisi ehkä voinut jättää poiskin
ja laittaa roseeta enemmän tarjolle – se on kuitenkin kesäjuoma jos mikä.
Buffassa oli
tarjolla:
Alkuun
parsakeitto valkoisesta parsasta ja leipää
- valkoista parsaa
- hollandaisekastiketta
- parmankinkkua
- pähkinäsalamia
- appelsiinilohtaja sitrussalaattia
- karpalomarinoitua poronpaistia
- mansikka-parsasalaattia
- pekoni-parsapiiras
- grillisavustettu lohi
- paistettua perunaa ja speckiä
Parsakeittoon en osaa
järin tarkkaa ohjetta kertoa, koska siihen tuli käytettyä mm. parsasalaatin
ylijäämäpätkät, sekä muutama kokonainen parsa. Arvioisin, että n. 1,5-2 punttia
parsaa meni, eli n. 750 g - 1 kg.
Parsat kuorin ja kuivat kannat poistin. Pilkoin
parsat kattilaan ja heitin sekaan puoli pulloa valkoviiniä. Keittelin n.20min,
sekaan kanafondia loraus, mustapippuria pari rouhaisua ja 2dl kermaa. Ennen
tarjoilua siivilöin liemen erilleen ja soseutin parsat (jottei koko liemi roisku
ja toisaalta, jotta sain knöllit varmemmin pois). Parsasoseen kippasin takaisin
liemen sekaan, lämmitin sopan ja annoin vielä pari surrautusta
sauvasekoittimella. Tästä riitti hyvin
alkukeitoksi seitsemälle hengelle, sen verran keitto vaahtoutui ja siten
tilavuus lisääntyi.
Poronpaistin oli
edellispäivän kypsentänyt sous videssä 58 asteeseen. Marinadiin laitoin
karpalomehua, tummaa balsamicoa, silputtua rosmariinia ja suolaa. Poro vietti
n. 12h marinadissa jääkaapissa, vuorokausi olisi ollut vielä parempi.
Lohen laitoin
nahkapuoli alaspäin foliovuokaan, päälle mustapippuria, suolaa ja
sitruunaviipaleita. Lohi kaasugrilliin miedolle lämmölle ja grilliin omenapuun
oksia savun makua tuomaan.
Perunat (Rosamunda)
olin keitellyt etukäteen. Ne paistettiin paloina muurikassa ja lopussa kippasin
sekaan rasian speckiä. Prismassa on speck-viipaleita myyty, mutta muuten tätä
Itävallasta roudattua herkkua ei meinaa Suomesta löytää. Kyseessä on
savustettu, raakakypsytetty kinkku, joka on Schwarzwaldin kinkkua tiiviimpi, niin
maultaan kuin rakenteeltaan.
Saksalaiset
tarjoavat parsan kanssa keitettyjä perunoita, mutta koska emme itse niinkään
niistä pidä, päätimme paistaa potut. Muutenkin niiden funktio oli lähinnä tuoda
ruokaisuutta buffavalikoimaan ja edullista vatsantäytettä, jos jollekulle nälkä
olisi jäänyt.