torstai 29. toukokuuta 2014

Pekoni-parsapiiras

Tämä ruokaisa piirakka ei ole niin tuhdin makuinen kuin pekonin ja ranskankerman yhdistelmä saattaisi kuulostaa. Vihreä parsa ja sipuli leikkaavat rasvaisuutta ja rapea pohja tuo tekstuuria. Piirakkapohjaa ei muuten tarvitse esikypsentää, jos piirakan laittaa uuniin ritilän sijaan uunipellin päälle. Pellin voi laittaa lämpenemään uuniin jo etukäteen.
Olisin halunnut tehdä piirakan suorakaiteen muotoiseen vuokaan, jolloin parsan olisi voinut asetella poikittain jonoon, mutta koska olen astianostokiellossa, tein piirakan pyöreään vuokaan. Toimi se noinkin. Parsasta jää jonkin verran kantapalaa yli. Taikinan vetäytyessä jääkaapissa ja pekonien jäähtyessä, voi loppuparsan käyttää vaikka mansikka-parsasalaattiin.

Ensimmäisellä kerralla tätä piirasta tehdessäni, käyttämäni pekoni oli melko rasvaista ja ehkä huolimattomasti valutettua. Pohjan ja täytteen välissä oli nestettä, jonka imeytin talouspaperiin. Tein veitsellä pienen kolon piirakan täytteeseen leikkaamatta pohjan läpi ja työnsi palan talouspaperia koloon. Ylimääräinen neste imeytyi siihen ja vieraat eivät asiaa edes huomanneet.  Pohjan läpi neste ei onneksi ollut mennyt, joten rapeus säilyi.

Peruspiiraspohja, esim:
150g voita
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl vettä
174 tl suolaa

Nypi pehmeä voi ja jauhot. Lisää vesi ja suola. Sekoita nopeasti, anna vetäytyä jääkaapissa vähintään 30min.


Täyte:
nippu vihreää parsaa
200 g pekonisuikaletta/-kuutiota
300g ranskankermaa
2 kanamunaa
puntti ruohosipulia tai pari vartaa kevätsipulia
mustapippuria


Tee piirakkapohja jääkaappiin odottamaan. Paista pekonit ja siirrä talouspaperin päälle valumaan ja jäähtymään. Mittaa piirakkavuoan halkaisija tai leveys ja leikkaa parsat sopivan mittaisiksi piirakan reunat huomioiden. Keitä parsoja paksuudesta riippuen 2-4min, jätä ne napakaksi. Huuhtaise nopeasti kylmällä vedellä kypsymisen lopettamiseksi, kuivaa.

Pilko sipulit kulhoon, lisää loput täytteet parsoja lukuun ottamatta. Sekoita kanamunan rakenne kunnolla rikki täytteen joukkoon.  Voitele piirakkavuoka, taputtele pohja vuokaan, pistele haarukalla ja lisää täyte. Nostele parsat varovasti täytteen päälle. Paista 190 °C uunissa pellin päällä n.45min, vuoan koosta (täytteen paksuudesta) riippuen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti