Tämä ruokaisa
piirakka ei ole niin tuhdin makuinen kuin pekonin ja ranskankerman yhdistelmä
saattaisi kuulostaa. Vihreä parsa ja sipuli leikkaavat rasvaisuutta ja rapea
pohja tuo tekstuuria. Piirakkapohjaa ei muuten tarvitse esikypsentää, jos
piirakan laittaa uuniin ritilän sijaan uunipellin päälle. Pellin voi laittaa
lämpenemään uuniin jo etukäteen.
Olisin halunnut
tehdä piirakan suorakaiteen muotoiseen vuokaan, jolloin parsan olisi voinut
asetella poikittain jonoon, mutta koska olen astianostokiellossa, tein piirakan
pyöreään vuokaan. Toimi se noinkin. Parsasta jää jonkin verran kantapalaa yli.
Taikinan vetäytyessä jääkaapissa ja pekonien jäähtyessä, voi loppuparsan
käyttää vaikka mansikka-parsasalaattiin.
Ensimmäisellä
kerralla tätä piirasta tehdessäni, käyttämäni pekoni oli melko rasvaista ja
ehkä huolimattomasti valutettua. Pohjan ja täytteen välissä oli nestettä, jonka
imeytin talouspaperiin. Tein veitsellä pienen kolon piirakan täytteeseen
leikkaamatta pohjan läpi ja työnsi palan talouspaperia koloon. Ylimääräinen
neste imeytyi siihen ja vieraat eivät asiaa edes huomanneet. Pohjan läpi neste ei onneksi ollut mennyt,
joten rapeus säilyi.
Peruspiiraspohja,
esim:
150g voita
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl vettä
174 tl suolaa
150g voita
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl vettä
174 tl suolaa
Nypi pehmeä voi
ja jauhot. Lisää vesi ja suola. Sekoita nopeasti, anna vetäytyä jääkaapissa
vähintään 30min.
Täyte:
nippu vihreää
parsaa
200 g pekonisuikaletta/-kuutiota
300g ranskankermaa
2 kanamunaa
puntti ruohosipulia tai pari vartaa kevätsipulia
mustapippuria
Tee piirakkapohja jääkaappiin odottamaan. Paista pekonit ja siirrä talouspaperin päälle valumaan ja jäähtymään. Mittaa piirakkavuoan halkaisija tai leveys ja leikkaa parsat sopivan mittaisiksi piirakan reunat huomioiden. Keitä parsoja paksuudesta riippuen 2-4min, jätä ne napakaksi. Huuhtaise nopeasti kylmällä vedellä kypsymisen lopettamiseksi, kuivaa.
200 g pekonisuikaletta/-kuutiota
300g ranskankermaa
2 kanamunaa
puntti ruohosipulia tai pari vartaa kevätsipulia
mustapippuria
Tee piirakkapohja jääkaappiin odottamaan. Paista pekonit ja siirrä talouspaperin päälle valumaan ja jäähtymään. Mittaa piirakkavuoan halkaisija tai leveys ja leikkaa parsat sopivan mittaisiksi piirakan reunat huomioiden. Keitä parsoja paksuudesta riippuen 2-4min, jätä ne napakaksi. Huuhtaise nopeasti kylmällä vedellä kypsymisen lopettamiseksi, kuivaa.
Pilko sipulit kulhoon,
lisää loput täytteet parsoja lukuun ottamatta. Sekoita kanamunan rakenne
kunnolla rikki täytteen joukkoon.
Voitele piirakkavuoka, taputtele pohja vuokaan, pistele haarukalla ja
lisää täyte. Nostele parsat varovasti täytteen päälle. Paista 190 °C uunissa
pellin päällä n.45min, vuoan koosta (täytteen paksuudesta) riippuen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti