Saksaksi Feldsalat, Sveitsin puolella Nüsslisalat ja kuten
viimeisenä opin, Suomessa vuonankaali. Tuo pähkinäisen maukas, täydellisen
suutuntuman omaava pikkusalaatti, joka piinaa varomatonta käyttäjää hiekanmujuilla.
Olet minun ja salaattilinkoni rakas ystävä.
Feldsalaattia (kuten me lempisalaattiamme kutsumme) on
vaikea löytää peruskaupoista. Isommissa marketeissa se saattaa maksaa melko
reippaasti ja rasian pohja on yleensä pehmeää, kostunutta nuhjua. Tässä tulee apuun
toinen rakas ruokaystävämme: Lidl. Liitelin tavarakierto on melko nopeaa ja
feldsalaatti on järkevän hinnan lisäksi usein varsin tuoretta. Mikäli kaikkea salaattia
ei käytä heti pussin/rasian avattuaan, se kannattaa huuhtoa ja kuivata
tiiviiseen rasiaan odottamaan, muuten salaatti nahistuu.
Mutta mitä siitä sitten voi tehdä? Maku on pähkinäinen ja
sopivan rapsakka ja kaveriksi riittää peruslisukesalaattia tehdessä suola,
oliiviöljy ja balsamico. Niin suola. Salaattiin ”pitää” lisätä suolaa, ellei
sitä salaatinosaset sisällä. Perusjamppa saa sitä salaattikastikkeesta, muut
hieroo sormisuolaa.
Alpeilla feldsalaatti on yleinen lounassalaattien pohja,
jolloin sen kaveriksi on paistettu pekonia tai speckiä, lohkottu keitettyä
kanamunaa, ripoteltu paahdettuja pinjansiemeniä/cashewpähkinöitä/saksanpähkinöitä.
Rapsakkuutta korostamaan sitten pähkinöiden lisäksi krutongit ja parmesaanihan
käy salaattiin kuin salaattiin. Salaattikastike voi olla jugurttipohjainen
(jotain mitä Suomesta ei saa), sinappietikkaöljy tai tuo jo mainittu
öljy+balsamico(siirappi) -yhdistelmä. Viimeisimpänä kokeiluna tuli heitettyä
rusinoita sekaan ja sekin toimi, pieni makeus korosti mukavasti salaatin
pähkinäisyyttä ja parmesaanin suolaisuutta.
Paahdan usein salaattia varten cashewpähkinöitä hetken melko
kuumalla pannulla, kaadan sekaan pähkinäöljyä (Lidlin Aasia-viikoilta kannattaa
ostaa), otan virran pois ja heitän sekaan pinjansiemeniä. Pieni suolan lisäys
ja öljyiset pähkinät lautaselle jäähtymään ennen salaattiin lisäämistä.
Pähkinäöljy on itsessään maukasta, erillistä salaatinkastiketta ei siis enää
tarvita, balsamico(siirappi)a toki kannattaa lisäillä.
Niin… Itävallassa jokunen vuosi sitten tuli kokeiltua myös
feldsalaatin kypsentämistä öljyssä. Näytti hassulta pallolaajentuessaan, mutta
siihen se nautinto sitten jäi…
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti