torstai 21. marraskuuta 2013

Lepuskat


Pieni moralisoiva perinneruokafriikkiys nosti minussa päätään kun näin kaupassa lepuskoita useamman päivän myyntiajalla. Ei näin. Lepuskat tulee olla tuoreita ja jos niitä kaupan/torimyyjän valikoimissa vielä aamukymmeneltä on, eivät ne sitä enää ole. Pottumuusia en järin usein tee, mutta kun teen, niin se valmistuu Rosamundasta, siihen lisätään kuumaa maitoa, paljon voita ja suolaa ja hurruutetaan nopeasti sähkövatkaimella sileäksi. Niinpä lepuskaohjeeni sisältää jo voita ja nestettä, eikä se ole kokkareinen. Näitä tehtyäsi, huomaat tekeväsi aina pottumuusia muutaman ekstra-annoksen…
Hyvä nyrkkisääntö on, että maitoa ja jauhoja tulee kumpaakin puolet pottumuusin määrästä. Tuntuma pitää olla vielä vähän tarttuva, mutta jauhojen kanssa helposti taputeltava. Ja kanamunaa ei tarvita, maku on "perunaisempi" ilman ja käsiteltävyys on helpompaa.
 
 

3 dl kylmää pottumuusia
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl maitoa
suolaa

Sekoita pottumuusin sekaan nopeasti jauhot ja osa maidosta. Jos taikina on paksua, lisää loppumaito. Lisää hieman suolaa. Nosta pellille lusikalla 6 kököä, ripottele päälle vehnäjauhoja ja taputtele vajaan sentin paksuisiksi pyöreiksi lepuskoiksi. Paista 250 asteisessa uunissa n. 10-15min tai kunnes lepuskat ovat saaneet kunnolla väriä.
Pyyhkäise ylimääräiset jauhot pois pullasudilla ja nauti heti tuoreeltaan juuston ja kinkun kera.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti