Pidämme kumpikin
enemmän jääkellarin lohesta, jossa lohi ”graavataan” 9 % suolavedessä kuin
perinteisestä graavikalasta, jonka maku ja rakenne eivät ole läheskään niin
pehmeitä kuin jääkellarin kypsennystavassa. Tämän appelsiinilohen idea lähti
saksalaisen ruokalehden Essen&Trinkenin appelsiinigraavatusta lohesta.
Muuttelin ainesosia ja alkuperäiseen salaattiinkin tuli muutoksia, kun jätin
mm. sellerin pois.
Tämäkin oli keväisessä parsabuffassamme tarjolla ja toimi
varsin hyvin valkoisen parsan ja hollandaisen kanssa. Lohi kannattaa tehdä
edellispäivänä ja salaatin muut ainekset voi käsitellä valmiiksi useampi tunti
etukäteen jääkaappiin erillisrasioihin odottamaan. Itse asiassa kannattaakin,
jotta hedelmät ehtivät viilentyä ja siten salaatin maku pysyä raikkaampana ja
tuoreempana pidempään tarjolla ollessaan. Salaatin kaikki ainesosat kannattaa kuitenkin
sekoittaa vasta juuri ennen esille laittoa.
Appelsiini-jääkellarin
lohi
500g lohta ruodottomana (pääpuolelta, tasapaksu pala)
1 appelsiini (luomu)
1tl sokeria
n. 1,5tl suolaa
vettä
500g lohta ruodottomana (pääpuolelta, tasapaksu pala)
1 appelsiini (luomu)
1tl sokeria
n. 1,5tl suolaa
vettä
Pese appelsiini
hyvin, raasta kuoren keltainen osa pakasterasiaan tms. kannelliseen, hieman
lohipalaa isompaan kulhoon. Purista appelsiinimehu huolellisesti kuoriraasteen
päälle. Jos käytössäsi ei ole mehupuristinta, käytä kahden appelsiinin mehut.
Kiehauta mikrossa n. 0,5dl vettä, sekoita suola ja sokeri joukkoon. Nesteen
tulisi olla kokonaissuolapitoisuudeltaan. 9-10%, 1tl suolaa painaa n.7g. Lisää
suolavesi appelsiinimehun joukkoon, laita jääkaappiin jäähtymään.
Käsittele lohi
ruodottomaksi ja siisti rasvat pois. Leikkaa loheen n. 1cm välein viillot
nahkaan asti. Upota lohi nahkapuoli ylöspäin appelsiiniseokseen. Jos lohi ei
täysin peity, lisää vettä ja sopivassa suhteessa suolaa. Katso, että
leikkausväleihin pääsee myös lientä. Anna maustua 24h.
Sitrussalaatti
1 appelsiinia
1 verigreippi
½ kurkku
½ fenkolin valkoinen osa
muutama tillinoksa
mustapippuria
1 appelsiinia
1 verigreippi
½ kurkku
½ fenkolin valkoinen osa
muutama tillinoksa
mustapippuria
Kuori
appelsiinit ja verigreippi veitsen avulla huolellisesti, kaikki valkoiset
kuoren osat poistaen. Leikkaa kannat pois. Tee hedelmään lohkon reunamaa
seuraten vino viilto ja toista sama toiselta reunalta. Näin saat kuorettoman
lohkon palan irtoamaan hedelmästä. Toista sama kaikille lohkoille ja lopulta
käteesi jää vain hedelmän ”ranka”. Tästä voi puristaa itsellesi maittavan
aamupalajuoman. Laita hedelmälohkot jääkaappiin jäähtymään.
Leikkaa kurkku
kahteen pätkään (ei siis halkaisten). Vedä juustohöylällä leveitä suikaleita
niin, että joka suikaleessa on ohut kaistale kuorta. Heitä kurkun jäljelle
jäävä vetinen keskusta pois. Leikkaa fenkolin valkoisesta osasta mahdollisimman
ohutta suikaletta, tähänkin juustohöylä on oiva apuväline. Laita kurkut ja
fenkolit jääkaappiin odottamaan.
Ota lohi liemestään juuri ennen tarjoilua. Taputtele kevyesti talouspaperilla kuivemmaksi.
Leikkaa lohipalat irti nahasta, pieni paksuja viipaleita 2-3 pienempään palaan.
Sekoita salaattiainekset ja lohipalat kevyesti, lisää tarvittaessa suolaa. Revi
sekaan tilliä ja rouhi mustapippuria. Nostele salaatti heti tarjolle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti