torstai 21. marraskuuta 2013

Tuoresalsa


Tuoresalsa on pikatie onneen niin nachohimon iskiessä, kuin hampurilaisen välissä tomaattiviipaleen sijaan. Muutamalla kikalla salsasta saa nopeasti tasaisen makuista, eikä pidempää tasaantumisaikaa tarvita. Tämän jälkeen kaupan purkkisalsa ainakin maistuu tunkkaisen tympeältä. Chilin määrä on varsin riippuvainen chilien lajikkeesta/tulisuudesta/omasta mausta ja määrää on siten vaikea ohjeistaa. Kannattaa varata ekstratomaatteja, jos salsa hupsahtaa turhan tuliseksi. Suolaa en aina lisää, varsinkaan jos salsa on tarjolla suolaisten nachojen kanssa. Kesällä saatan napsaista pihalta tukon ruohosipulia ja pieniä sen joukkoon värin tuojaksi. Kesällä joukkoon sopii myös grillatttu maissi - maissi pystyyn leikkuulaudalle ja veitsellä rouheasti jyvät irti rangasta. Näin salsa saa hieman grillin ja savun makua ja pärjää samalla lautasella proteiinin kanssa vaikkei järin tulista olisikaan.
Salsaan ei tule koko tomaattia, jotta sen rakenne pysyy napakkana – tomaattimehut ja siemenet voi keitellä sipulin, valkoviinin ja hummerifondin kanssa pakkaseen (siivilöi!) liemipohjaksi kalakeittoon/risottoon tms.

5 tomaattia
½ sipuli
1-2 tuorechiliä
korianteria
2 tl sokeria
1 tl etikkaa
2-3 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa

Pilko chilit pieniksi (poista siemenet halutessasi) ja laita kulhoon. Lisää öljy ja painele chilien rakennetta rikki öljyyn. Pilko sipulit pieniksi, lisää ne, sokeri ja etikka kulhoon, sekoita kunnolla, jotta etikka&öljy hieman emulgoituu. Anna tasaantua tomaattien käsittelyn ajan.
Lohko tomaatit neljään osaan, poista kannat, tomaattivedet sekä siemenet. Kuutio tomaatit pieniksi ja lisää kulhoon. Pieni sekaan korianteria (ei välttämätön) jokunen ruokalusikallinen tai makusi mukaan. Maista, lisää halutessasi suolaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti