Loppuvuoden kiireiden jälkeen on taas hyvä aktivoitua
tälläkin puolella. Jouluna tuli kokeiltua muutamia omaan joulupöytään
tuntemattomampia alkuruokia, mutta ne olivat suoraan ohjeesta tehtyjä tai hyvin
pienin muokkauksin, joten en niitä ala täällä toistelemaan.
Aloittakaamme vuosi monesti testatulla ohjeella, joka
tuli mieleen kaverin ihmetellessä hirven jauhelihaa pakkasessaan. Sopii hyvin
talven ensi pakkasiin lämmittävänä ”lohturuokana”. Alla oleva ragu-ohje
onnistuu yhtälailla naudan jauhelihasta, kannattaa kuitenkin valita
mahdollisimman vähärasvaista paistia, kun kiehuessaan kastikkeen pinnalle
kertyy muutenkin rasvaa. Sitä ei muuten pidä säikähtää, eikä ainakaan
kaaputella pois – hämmäyttelee vain silloin tällöin sekaisin. Toinen
hämmäsyksen aihe saattaa olla maidon lisäämisessä, maito näyttää menevän
kasaan, eli olla hiutaleisen oloista. Siitäkään ei kannata vielä hermostua,
homma toimii kyllä!
Hirvi itsessään on maukas, joten perusmaustaminen
riittää, naudanjauhelihaan rouhaisen joskus chiliä niin, että kastike on
lempeän lämmittävä, muttei vielä tulinen. Hirven määrä on melko tuhti kahdelle,
mutta tuo kastike ei häiriinny seuraavana päivänä uudelleen lämmittämisestä,
kypsänä pakastamisesta ja toisaalta, tuon kokoisia meidän hirviköntit yleensä
ovat. Lisukkeeksi joko pastaa ja parmesania tai kunnon voilla ja maidolla
kuohkeaksi vatkattu pottumuusi.
Ragu
800 g hirvenjauhelihaa
1 iso sipuli
1/2 valkosipuli
2 dl maitoa
1/2 pll valkkaria
1 prk tomaattipyrettä
1-2 prk kuorittuja kokonaisia tomaatteja
suolaa, pippuria, paprikajauhetta, fondia, sokeria, punaviinietikkaa, rosmariinia
Voita ja öljyä paistamiseen
1 iso sipuli
1/2 valkosipuli
2 dl maitoa
1/2 pll valkkaria
1 prk tomaattipyrettä
1-2 prk kuorittuja kokonaisia tomaatteja
suolaa, pippuria, paprikajauhetta, fondia, sokeria, punaviinietikkaa, rosmariinia
Voita ja öljyä paistamiseen
Kuullota öljyssä kasarissa sipulit, lisää joukkoon
erillisellä pannulla useassa osassa voissa ruskistetut jauhelihat. Lisää
kasariin tomaattipyre, fondi ja kuivat mausteet, kääntele hetki. Lisää
valkkari, keitä n.10-15min tai kunnes alkoholi haihtuu. Seuraavaksi maito ja
15-20min kansi auki keittelyä. Seuraavaksi purkissaan pienemmiksi saksitut
tomaatit, rosmariini ja etikka. Keitä kannen alla 6-8h. Lisää tarvittaessa
tomaatteja. Ragun ei ole tarkoitus olla järin kastikemaista vaan melko lihaisan
tuhtia.
Viiniksi ragulle sopivat lämpimät, hedelmäiset viinit.
Espanjan Riojalaiset, kypsyneet Vino Nobilet – mitä nyt aina tammi-helmikuussa
pakkasten aikaan tekee mieli.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti